Salı, Ekim 04, 2011

PAKİSTAN'DAN ABD'YE BÜYÜK REST!..

Pakistan'dan ABD'ye büyük rest
ABD'nin doğrudan teröre destek vermekle suçladığı Pakistan'ın en üst düzey liderleri, bir araya gelerek Washington'a rest çekti.




ABD’nin, Afganistan-Pakistan sınırında operasyon başlatmasından endişe duyan İslamabad yönetiminden üst düzey 50 yetkili, dün bir araya gelerek birlik mesajı verdi. Başbakan Yusuf Rıza Gilani ise Pakistan’ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumak konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Pakistan’ın siyasi liderleri, Washington’ın geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Afganistan’daki ABD hedeflerine düzenlenen saldırılarda İç İstihbarat Servisi’nin (ISS) militanlara yardım ettiği” suçlamasını kınadı. Bununla birlikte, Pakistanlı yetkililer, ABD ile iletişim ağının kapatılmaması gerektiğini vurguladı.

ABD’nin birkaç gün içinde emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Taliban’a bağlı Hakkani militan örgütünün ISS’nin “gerçek bir kolu” olduğunu söylediği açıklamasıyla iki ülke arasındaki gerginliği had safhaya çıkarmıştı.

“ORDUMUZA GÜVENİYORUZ”

Başbakan Yususf Gilani ve Genelkurmay Başkanı Aşfak Kayani.

Mullen’ın açıklamalarının ardından ABD, Pakistan’dan Kuzey Veziristan’daki militanlara yönelik operasyon düzenlenmesini istedi. Washington diğer taraftan, Pakistan’a yönelik taleplerinin yerine getirilmemesi halinde nasıl adımlar izlemesi gerektiğini değerlendiriyor.

Washington’un taleplerine rağmen, dün bir araya gelen Pakistanlı liderler ülkenin olası bir ABD saldırısına karşı birlik içinde olması gerektiği mesajını verdi. Görüşmenin açılışını yapan Gilani, Pakistan’ın “bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kutsal topraklarını koruma” konusundaki kararlılığını dile getirdi.

Gilani, “Pakistan, ordusuyla gurur duyuyor ve ulusal güvenliği sağlamak konusunda sahip olduğu kapasiteye güveniyor” dedi.

Yaklaşık dokuz saat süren görüşmelerin ardından, Enformasyon Bakanı Firdus Aşık Avan, devlet televizyonuna çıkarak, “kendilerine yakın dönemde yöneltilen iddiaları reddettiklerini” belirtti. Avan, “Pakistan’a yönelik iddiaların içi boş, böyle bir tavır ortaklık anlayışına hiç uymuyor” dedi.

ORDU AGRESİF KARAR VEREBİLİR

Analistler, Pakistan’ın Genelkurmay Başkanı Aşfak Kayani tarafından yönetilen güçlü bir ordusu olduğuna dikkat çekerek, 10 yıl süren Afganistan savaşının ardından dış politikadaki nüfuzunun sivil hükümetten daha fazla olduğunu ifade etti.

Analistler aynı zamanda, Pakistan’ın kendisine yönelik iddiaları savuşturmasına karşın, Afganistan’daki Taliban kuvvetini Hindistan’ın bu ülkedeki çıkarlarını engelleyen bir faktör olarak gördüğünü belirtti.

Yaklaşık 10 bin militana sahip olduğu düşünülen Hakkani ağının, Pakistan ordusu ve istihbaratıyla 30 yıl öncesine uzanan ilişkiye sahip olduğu belirtiliyor. Bu ilişki Peştun lider Celaleddin Hakkani’nin 1980’lerde Sovyet işgaline karşı direniş başlatmasına dayanıyor. Hakkani örgütünün bugün başında bulunan ismin ise oğlu Siracuddin Hakkani olduğu biliniyor.

hurriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Bütün insanlar, bir toplumsal vücudun organlarıdır ve bu sebeple birbirine bağlıdır. "
Mustafa Kemal Atatürk